Linja-autoasemalle kansalaistori

Harva viettää aikaa Kivihaassa yhtään kauempaa kuin on pakko. Marketin hälisevässä aulassa ei pitkiä rupatteluja kiireisten tuttujen kanssa turista. Me vaasalaiset kaipaamme hyvin voidaksemme muutakin kuin ostoskeskuksia ja marketteja.

Kiihkeimmät kaavoitusongelmat koskevat, aivan, lisää ahdistavia ostoshelvettejä. Liisanlehtoon ja Risöhön on vireillä sellaiset lisäneliömäärät kauppapaikkoja, että uskoisi meidän asuvan metropolissa.

Sekään ei kuitenkaan riitä vaan suuri linja-autoaseman kenttä aiotaan muuttaa hillittömäksi ostoskeskukseksi. Just, joo, sitähän tässä ollaan kaivattukin. Kävelykeskustassa ja torilla alkaakin jo olla tunkua. Minä en tosin ole huomannut.

Sen yhden päivän kestävän kesän aikana Vaasan keskustassa viihdytään, istutaan kahviloissa ja Hoviskan penkeillä. Mutta mitä sitten kun se kesä on ohi? Tarjolla on vain kaupallisia paikkoja. Entinen Keskuskortteli oli julkinen tila. Nyt se on kauppa. Vain muutama istumapaikka vain löytyy niille, joilla ei ole tarvetta mitään ostaa.

Tämä ei riitä onnelliseen elämään. Me tarvitsemme kiireettömän kaupunkilaisten olohuoneen, jossa ei ole ostopakkoa.

Käytöstä poistettu linja-autoasema. Aukion reunoille alakertaan liikke/toimistoja, yläkerroksiin asuntoja ja keskelle katettu Kansalaistori!

Ehdotan, että linja-autoaseman aukion keskelle jätetään katettu tori, jossa kiireinen tai joutilas voi huoahtaa. Ainoastaan korttelin reunat rakennetaan. Maksuton siisti wc on itsestäänselvyys, jossa tietysti aina siivooja/valvoja. Hankkeen rahoittamiseksi kaavoitettaisiin katutasoon liiketilaa, ihmisen kokoisille yrityksille. Yläkerroksiin asuntoja.

Ideani olisi siis kansalaistori. Torin reunoilla olisi toki lounaskahviloita mutta pöydät ja istumapaikat olisivat vapaat myös kokoontua ilman ostopakkoa. Sieluni silmin näen siellä kilpailevat toriparlamentit dominoa ja pöytäpelejä pelaamassa. Hyvin suunniteltuna voisi aukio myös toimia iltaisin konsertti- ja näyttelytilana. Sinne sopisi myös lasten leikkipaikka, kuntovälinenurkkaus, kiipeilyseinä, boccia-rata (betanque).

Kirjaston Kansalaisinfo siirtyisi tietysti tänne, kirjaston noutopiste ja tietokoneita. Jättinäyttö ilmaisia elokuvia varten. Nostettava esiintymislava konsertteja varten. Koottavat katsomot…korvaisiko tämä jopa musiikki-/kongressitalon?

”Hyde-park” puhujakorokkeelta voisi kuka tahansa käydä julistamassa, että Vaasa on historiallisen Etelä-Pohjanmaan pääkaupunki, kuten aina ollut. Etelä-Pohjanmaa rajoittuu Pohjanlahteen, kuten on aina tehnyt.

Esteetön ja mukava kävely-pyöräily-yhteys Kävelykeskustaan tietysti pitää muodostaa. Vöyrinkadulta katkaistaan autoliikenne Kansalaistorin kohdalta. ”Kävelykeskusta” siis laajenisi ja ehkä pian Hovipuistikko voisi jatkua kävelykatuna asemalle saakka….

Nuorella sisarkaupungillamme Helsingillä oli tilaisuutensa Kampissa. Se hukkasi sen. Kampin keskus on ostoshelvetti ja itse toriaukio tuulinen ja kalsea, ilman istumapaikkoja. Voisimmeko tehdä linja-autoaseman kanssa jotain aivan muuta ja uutta?

Arkkitehtikilpailu käyntiin! Suostun juryn puheenjohtajaksi.

Tapio Osala (vihr.)
Kaupunginvaltuutettu
Vaasa

P.S. Tällaista ei tietääkseni vielä Suomessa ole. Kaikki kokoontumispaikat ovat kaupallisia, ostoskeskuksia tms. Ruotsissa näitä löytyy, useammistakin kaupungeista. ”Folkets Hus” taitaa olla nimitys.

PÄIVITYS 30.1.2013:  Asia on tullut vakavaan harkintaan. Nyt Musiikki-/Kongessitaloa todella suunnitellaan esittämälläni tavalla juuri tuolle paikalle. Toivottavasti sen ”arkikäyttö” tulee tapahtumaan esittämälläni tavalla.

Categories: Vaasa, Vaasa kunnallispolitiikka | 4 kommenttia

Artikkelien selaus

4 thoughts on “Linja-autoasemalle kansalaistori

 1. Eeva Simons

  Samaa mieltä olen kanssasi monesta asiasta. Ei ole mitään järkeä tehdä hirveää ostoskolossia vanhan linja-autoaseman kohdalle. Minusta on epämiellyttävää, että kaupunkilaiset/kuntalaiset (vaasalaiset) nähdään lähinnä pelkkinä kuluttajina, joiden elämänonnen huipentuma on viettää aikaa kaupallisissa sisätiloissa. Kansalaistori on hyvä ajatus, mutta pitäisikö ennemmin kehittää jo olemassa olevaa toria? Voisiko linja-autoaseman kieppeille harkita myös asuntorakentamista, koska paikka on lähellä ydinkeskustaa ja hyvien yhteyksien äärellä? Kulttuuri-monitoimitalolle alue olisi sopiva ja ehdottamasi kansalaistori kyllä sopisi sen yhteyteen erittäin hyvin.
  Eeva Simons

  • Kyllä ajatukseeni nimenomaan sisältyi asuinkortteli mutta sen katutasossa olisi ”ihmisen kokoisia” kauppoja, toimistoja, julkisia palveluja. Kortteli on suuri ja sen ympäri siis voisi rakentaa reippaan korkuiset asuinkerrostalot. Parempi siinä paljon asuntoja kuin ”Milkan” takana”. Kun olisi hyvä jalankulku- pyöräily-yhteys kauppatorille niin koko tämän korttelin väki voisi käydä päivittäisostoksilla torilla ja vaikka keskustan Cittarissa.

 2. Päivitysilmoitus: Vihreä Pohjanmaa » Arkisto » TAPIO OSALA : Linja-autoasemalle kansalaistori

 3. JULKAISEN TÄSSÄ AIHETTA KOSKEVAN Pohjalaisen yleisönosastossa olleen kirjoituksen.: Päiväunia, Osala, ne ovat päiväunia…keskiviikko 19.09.201

  Kaupunginvaltuutettu Tapio Osala on näköjään siirtynyt päiväunia katselevien ryhmään. On aika, että Tapiota lähellä olevat puoluetoverit herättävät hänet ja lähettävät katsomaan ja tutustumaan entisen Matkahuollon ympärillä olevaan alueeseen.

  Osala voi samalla haastatella siellä asuvia suomalaisperheitä ja suomalaisten yritysten johtoa. Ei ole suuri homma: yrityksiä ja yrittäjiä on pari kappaletta, perheitä ja asukkia hieman enemmän.

  Meno siellä on jo kuin Persialaisella torilla, joten kipaise uniltasi sinne päiväsaikaan. Ilta-aikaan saattaisit riehaantua näiden kaupungin tekemien rahamiesten menoon.

  Oliko kirjoituksesi takana mitään järkeä? Ei. Tälläiseen humpuukiin ei edes Vaasan kaupunki voisi lähteä, vaikka se onkin kuuluisa hölmöistä päätöksistään. Sinä siis suunnittelet Matkahuollon aukealle katetun torin, wc:n, kansalaistorin, lounaskahviloita, joissa pöydät ja penkit olisivat vapaita ilman ostopakkoa kaikille kokoontuville, kilpaileville toriparlamenteille sekä dominon ja muiden pöytäpelien pelaajille.

  Kuppilan mahdolliset asiakkaat söisivät keittiössä suoraan paistinpannusta, etteivät he häiritsisi dominon pelaajia. Osalan unissa sinne tulisi vielä Kansalaisinfo, elokuvateatteri jättinäytöllä, bodaajille omat tilat, lasten leikkitilat.

  Voi herran jestas, mikä uni ja pitkä.

  Pelkään, että unestasi puuttui tai heräsit kesken, sillä tarvittaisiinhan sinne moskeija myös, jolloin kaikki vaasalaiset voisivat pistää herätyskellonsa naftaliiniin. Ei Osala, ei Vörkkärille. Nämä kaikki sopisivat sinun oman ikkunan alle eli Kasarmintorille ja entiselle armeijan kentälle.

  Heikki Niemenpää

  Ent. kaupunginvaltuutettu (kok.)

  Vaasa

  OMA KOMMENTTI NIEMENPÄÄN HEIKIN HERJAAN: Ehkä esitin asiani epäselvästi mutta korttelista tulisi minun ”päiväuneni” mukaan suuri asuinkortteli. Korkea kerrostalo kulkisi koko korttelin ympäri ja ylemmissä kerroksissa olisi asuntoja, monta kerrosta. Pääasiassa pieniä asuntoja. Asukkaita jopa yli tuhat. Vähän niin kuin Keskuskortteli ennen RC:ä mutta se tori olisi katettu eikä mikään ostoskeskus vaan vaasalaisten VIIHTYMÖ. – Niemenpään kannattaisi vähän olla tarkempi kun kertoilee toisen yksityisasioista. Olen toki joskus asunut Kasarmilla mutta siitä on jo kauan. Asuin sen jälkeen vuosia Palosaarella ja nykyään Vaasan keskustassa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: